Dennis Adriaansen Blog Productiviteit verhogen: 8 extensies voor ontwikkelaars
12 Jun 2017
Dennis Adriaansen

Productiviteit verhogen: 8 extensies voor ontwikkelaars

Als web ontwikkelaar breng je minimaal de helft van je bewuste tijd door achter een computer. Het internet biedt veel hulp tijdens ons werk. Als je nagaat dat je bijna precies dezelfde hoeveelheid tijd nodig hebt om te slapen wil je zo efficiënt mogelijk werken. We doen allemaal ons best om de bezoekers te verleiden op het internet. Ondertussen worden wij op 

Boost je productiviteit met deze Chrome extensies speciaal geselecteerd voor web developers. 

Postman

- Een tool die ik zelf weinig gebruik maar wellicht veel vaker moet gebruiken. Via postman kun je super eenvoudig jouw API testen. Fake een post request naar een betreffende URL en Postman geeft je direct resultaat. Alle requesttypes zijn beschikbaar. Post, Put, Delete etc etc. Als ik mijn collega's moet geloven: meer dan de gepast in dit rijtje. 

Klik hier om te downloaden

Eye dropper

- Ook een heerlijk stukje photoshop voor je browser. Het maken van een screenshot, slepen in je photoshop om de colorpicker erop los te laten is verleden tijd. Met twee klikken kopieer je zo de juiste kleurcode naar je favoriete editor. 

Klik hier om te downloaden

Grid ruler

Een kleine maar krachtige tool om de uitlijning elk moment van de dag te checken. Tijdens het plaatsen van een icon veranderd de interface naar een rommelige bedoeling en je hebt geen idee waarom. Je besluit de boel eens goed na te meten. 

Waar je eerst een screenshot maakt, in photoshop openend, om vervolgens de uitlijning te meten. Zijn deze hulpmiddelen tegenwoordig gewoon in de browser te verkrijgen. Middels deze extensie haal je photoshops hulplijnen naar de browser. 

Klik hier om te downloaden

Full page screen capture

Ooit gehad dat je een interface wil delen met een collega? Maar geen zin om 5 verschillende scroll posities te screenschotten en deze apart te moeten doorsturen? Geen punt. Jouw collega heeft evenveel zin om 5 screenshots te openen. 

Hoe kun je dan een screenshot tussen die hoger is dan de 1080 beschikbare pixels van je screenshot?

Dit kan met behulp van full page screen capture.  Je exporteert een hele website met 1 klik. Ongeacht de lengte van de pagina. Klinkt goed, niet?

Klik hier om te downloaden

Lastpass

- Ondanks verschillende berichten over een kleine hack hier en daar blijft dit mijn favoriete tool. Chrome onthoudt wachtwoorden maar komt niet eens dichtbij Lastpass qua performance. Lastpass onthoudt, genereert en organiseert al jouw wachtwoorden. Ongeacht je apparaat zullen al je wachtwoorden beschikbaar zijn. Daarnaast hoef je nooit meer een wachtwoord te onthouden. Hierdoor kun je ze zo veilig maken als je wilt. 

Denk aan f*9x^xF#0gk2! in plaats van  Mijnwachtwoord99!

Klik hier om te downloaden

Vue devtools

- Ik ben enorm fan van Vue. Zodoende vond ik ook de Vuedevtools plugin. Deze tool komt echt tot zijn recht wanneer er wordt gewerkt met Vuex. Voor de mensen die het kennen:  Met Vuex beheer je de gehele applicatie state. De state is een soort lokale database die live updates kan verwerken. Bij grote applicaties is de state verantwoordelijk voor de communicaties tussen de verschillende componenten binnen een applicatie. In de vuedevtools plugin zie je direct de gehele state on je devtools tab. Daarnaast kun je in real-time zien welke mutatie wordt aangeroepen.  Gebruik jij Vue i.c.m Vuex? De vue crome plugin is vereiste voor jou ontwikkel omgeving. 

Klik hier om te downloaden

Laravel toolbar (baryvdh)

De laravel toolbar is een must voor alle laravel developers. De plugin heeft wat extra configuratie nodig maar ik denk dat dit voor een doorgewinterde Laravel ontwikkelaar geen enkel probleem is. Run een composer command, wijzig twee regels in je config/app.php en je bent good to go. 

De Laravel toolbar biedt veel functies. De meest nuttige vind ik persoonlijk dat je per request kunt zien welke controller, view en methods worden gebruikt. Het is niet meer nodig om via je routes te bekijken welke method op welke controller wordt aangeroepen. Alles is direct binnen handbereik. 

Is je server traag? Wordt je server onverwachts veel belast? Via de debugbar zie je direct hoeveel requesten er worden verstuurd. 

Klik hier om te downloaden

Addblock

Een addblocker is enorm fijn om vervelende advertenties te verwijderen. Wordt je er eens bewust van hoeveel tijd het je kan besparen. Vooral Google is erg goed in het tonen van advertenties die jij leuk vindt. Wat gebeurd er? Jij bent aan het Googleen waarom jouw HTML element niet verticaal wil centreren of waarom je HTTP requesten niet valide zijn. Tijdens het lezen wordt je aandacht afgeleid met het zonnige Barcelona en de daarbij horende deal van de grote blauwe online boekingsreus uit Amsterdam. 

Juist. Je betrapt jezelf 30 minuten later scrollend door de meest gave hotels in hartje Barcelona. 

Dit wilde je niet en het past allerminst in je planning. Hide die banners en concentreer je op nuttige informatie. Zonder geld kun je ook niet op vakantie toch? 

Klik hier om te downloaden